Top Navigational Bar

Trouble Shooting Hewlett Packard's Type Direc
DocumentID: 634135
Revision Date: 29-Feb-96 3:03:34 PM

The information in this document applies to:
WordPerfect® 5.1 for DOS

Problem

Symptoms: Type Director 2.0 and WP51 compatible 1.0 appear to have not correctly install Italic typefaces in the .ALL file.
      Solution:
      This is only a problem if the typeface is already in the .ALL file and used by other fonts. An example is with CG Times Italic which is used on the HP WordPerfect font cartridge. The results are that the Type Director installed font will work correctly, but the WordPerfect cartridge font may not. The solution is to retrieve the .ALL file into PTR after Type Director has installed the fonts and put a "rule of thumb" value of 12 into the Slant Adjust Proportion for the problem Italic typeface. Serifs are also not correctly installed but this will result in View Document showing non-serifed fonts but the fonts will print correctly.

2.      Problem:
      Error Updating the .ALL file...Insufficient Memory, Disk Space, or Font Tables Too Large.
      Solution:
      Too many fonts have been stored within the .ALL file. Use Type Director to delete some of the fonts.

3.      Problem:
      As Type Director attempts to update the .ALL file, it gets caught in a loop which causes the size of the .ALL file to grow until it fills up the entire hard disk.
      Solution:
      An early version of the ADDALL.EXE file (located on the WordPerfect 5.0 Type Director Support Files disk) is the cause. The ADDALL.EXE release dated 01/19/90 or later is required for Type Directory 2.0.

4.      Problem:
      Error Updating the .ALL file...Printer not Found in the .ALL file.
      Solution:
      Type Director cannot find the printer specified in the environment directory of Type Director. Check to make sure the name of the printer you selected in Type Director matches the name listed in WordPerfect. If they do not match, you will need to rename the printer using the PTR program.

      The printer names that Type Director tries to find in the .ALL file are as follows:

                  WP 5.0
            HP LaserJet+, 500+ *
            HP LaserJet Series II
            HP LaserJet 2000
            HP LaserJet II D *
            HP LaserJet IIP
            HP LaserJet III
            HP PaintJet
            HP DeskJet
            HP DeskJet Plus
            Apple LaserWriter Plus/IINT/IINTX *
      
                  * WP 5.1 name different from WP 5.0
            HP LaserJet+
            HP LaserJet 500+
            HP LaserJet IID
            Apple LaserWriter
            Apple LaserWriter IINT
            Apple LaserWriter IINTX
            Apple LaserWriter Plus



      Other naming conflicts would include the (Additional) drivers available for most of these printers. The "_(Additional)" must be removed from the .ALL file name or for some users, modifying the WP5.FDF file will involve less work and may be a better option.

5.      Problem:
      Printer .ALL file not found in WordPerfect Directory.
      Solution:
      The .ALL file is not in the directory specified in the environment defaults of Type Director. Check your environment defaults and make sure the directory listed under Application Directory is where the .ALL file is located.
            OR
      Check your WordPerfect directory to verify the .ALL file is listed there.

6.      Problem:
      The fonts do not show up in WordPerfect after they have been created by Type Director. Solutions: Check the Select Printer screen in WordPerfect to make sure you are selecting the same printer you specified in Type Director.
            OR
      Make sure Type Director is updating the .ALL file when you exit the Type Director program.

7.      Problem:
      WordPerfect does not show up under available applications in the environment menu of Type Director.
      Answer:
      You have not installed the WordPerfect Support files for Type Director 1.0.
            OR
      You have made a copy of the WordPerfect support files using the DOS *.* copy command. Recopy the files using the DOS DISKCOPY or XCOPY /S/E command to format and copy a diskette. Then reinstall the support file.

8.      Problem:
      Type Director won't let you use the reduced symbol set option.
      Solution:
      In order to use the reduced symbol set, you must first make a font using the source symbol set and typeface in any point size. See the Type Director Software Application Notes for more details.

9.      Problem:
      WordPerfect can't find the font to download.
      Answer:
      Make sure the printer font directory in the Environment Menu of Type Director matches the Path for Downloadable fonts selection in the Select Printer: Edit screen in WordPerfect.

Answer:

Details:


Product specifications, packaging, technical support and information (*Specifications*) refer to theUnited States retail English version only. Specifications for other versions may vary. All Specifications, claims, features, representations, and/or comparisons provided are correct to the best of our knowledge of the date of publication, but are subject to change without notice.OUR MAXIMUM AGGREGATE LIABILITY TO YOU AND THAT OF OUR DEALERS AND SUPPLIERS IS LIMITED. IT SHALL NOTEXCEED THE AMOUNT YOU PAID TO ACCESS THE INFORMATION. SEE LEGAL DISCLAIMER.